plateni praksi makedonija

Како до платена пракса во странство?

Идеалната приказна би била онаа каде завршуваш факултет и веднаш се вработуваш. Но, реалниот свет не функционира така. Денес компаниите бараат многу повеќе од онаа просечност на која се научени студентите. Тоа може да биде во форма на волонтирање, некакво практично искуство или работа во интернационална компанија. Сепак сите ги сакаат најдобрите таленти во својот тим, нели?

Младите во Македонија многу често се прашуваат како можат да дојдат до некакво вредно и практично искуство кое компаниите го бараат, а тоа да е работа од нивната позадина на студии или интереси.

Звучи супер, но како да стигнеш до ова?

Постојат 3 типа на пракси преку AIESEC: волонтирање на проекти, работа во компанија и работа во стартап.  Во овој блог пост  сакаме да ставиме акцент на Global Talent праксите – професионални платени пракси, односно работа во компанија.  Доколку си на возраст од 20 до 30 години и ти треба практично искуство соодветно на твоите интереси, овој тип на пракса е изборот за тебе.

 

plateni praksi makedonija

1. Стартувај од негде

Свесни сме дека не е лесно да се одлучиш на ваков чекор, но младите низ светот и кај нас ова го гледаат како одлична можност да стекнат вештини кои во моментот се бараат.

Процесот на пребарување на пракса која можеби е пресудна за твојата иднина е многу едноставен. На платформата aiesec.org можеш да пребаруваш илјадници можности на платени пракси во преку 100 држави и територии. Работиш во интернационална компанија со луѓе од цел свет без разлика на твојата позадина на студии.  Секоја пракса е различна и уникатна, а времетрањето може да биде од 3 – 18 месеци.  Замисли го твоето CV после едно вакво искуство? : )

2. Аплицирај

Откако ќе направиш Sign Up на aiesec.org платформата, си го креираш твојот профил. Нашиот тим е секогаш тука за секое твое прашање. Можеш да аплицираш на повеќе пракси кои сметаш дека се соодветни за тебе.  Всушност, и самиот профил ти кажува која е идеалната пракса, светка како семафор од зелено до црвено!

3. Започни да се пакуваш

Откако ќе те примат на пракса, твојата авантура започнува тука. Ова е делот каде потребните документи ти се спремни и само чекаш да дојде датумот кога ќе почнеш со работа. Сепак сметаме дека работа во глобални компании како PwC, Electrolux или DHL е искуство кое ништо не може да го замени! : )

Global Talent праксите не се било какви пракси. Стекнуваш реални вештини кои се бараат во моментот и иако ја имаш титулата практикант, сепак работиш и заработуваш.
Во нашиот претходен блог пост можеш подетално да прочиташ како изгледа едно искуство на практикант од Македонија во една глобална компанија : ) Со среќа!

plateni praksi makedonija