Ива Пивкова: AIESEC искуството низ моите очи

Како се одлучив на овој чекор? Се започна со тоа што решив дека сакам ова лето да ми биде поинакво од претходните,  сите слични меѓу себе лета, но не знаев на кој начин поинакво. Моја добра другарка, поранешен AIESEC член ми предложи да се зачленам на платформата на AIESEC и да ги разгледам праксите кои се нудат. Не знаев на кој начин точно се одвива целата постапка и најпрво бев скептична дека целата процедура би траела долго време, а јас сакав некое едноставно и брзо решение.  Меѓутоа, се се одвиваше толку брзо. Се пријавив на неколку пракси кои ми изгледаа интересни и соодветни за мојата професија, и за помалку од еден месец се упатив кон Белград, несвесна дека ќе проживеам фантастични 6 недели.

1

2

Бевме сместени во средношколски дом заедно со многу други студенти од целиот свет дојдени преку слични младински организации. Праксата беше главната причина поради која сите се најдовме на тоа место, но сепак на крај беше само еден дел од целото искуство.  Секако дека голем дел од денот го поминував во компанијата за која што ја извршував истата, меѓутоа попладнињата на „Кнез Михајлова“, „ Скадарлија“ и Ада, како и ноќите поминати на Калемегдан и во лобито на нашето престојувалиште  беа нештата кои го направија целиот престој незаборавен. За тоа кратко време успеав да стекнам огромен број на познаници и многу пријатели, неколку вистински со кои сеуште сум во контакт. Српските членови на AIESEC LC FON беа навистина одлични домаќини, се грижеа за и за најмалите проблеми што се појавуваа и се потрудија уште од самиот почеток да се чувствуваме како дома. „Global village“ беше настан организиран токму од нив чија што цел беше да ја претставиме културата на својата држава, па така имавме прилика да вкусиме палента припремена на романски начин, вкусната турска баклава  и многу други национално препознатливи специјалитети.

z1

z2

Единствена работа за која жалам е тоа што не се решив на овој чекор порано. На сите оние кои се размислуваат дали да се одлучат да го направат  истото топло  го препорачувам. Искуството е незаменливо,  има само една негативна работа, времето кога треба да се каже збогум на сите оние неверојатни луѓе, но секако не засекогаш, туку до некој нареден пат…

z3

Ајде да бидеме најдобрата верзија од себе

Никогаш не сум била од оние студенти на кои студирањето им се сведува само на клупа и предавања. Сакам повеќе, ми треба повеќе. Ми треба дополнително знаење, практично искуство, меки вештини,  патувања, постојано да запознавам нови луѓе.

И сето тоа го добив во АИЕСЕК. Сето тоа и многу повеќе.

За АИЕСЕК дознав уште во средно училиште, бидејќи другари и другарки кои беа на факултет и веќе беа членови ми раскажуваа колку неверојатно искуство имаат и како јас сум баш за во АИЕСЕК и АИЕСЕК е организацијата за мене, па така патиштата ни се вкрстија уште на мојот прв студентски ден пред две години.

Веднаш знаев дека сакам да сум член на функционалната област Marketing. Студирам маркетинг и тоа е мојата страст, пасија и сум решена да дадам се од себе за да се развијам колку што можам повеќе во оваа област, да бидам препозатлив  кадар што компаниите ќе го бараат.

ddddd

Пола година заедно со тимот работевме на креирање промотивни материјали, гостување во ТВ и радио емисии, пишување статии, контактирање со медиуми, физичка промоција, држење на социјални мрежи… Работата постојано ни беше испреплетена со другите функционални области, посебно со Information Management, па така како член на оваа организација, вештините, искуството и знаењето со кои се здобива секој не се граничат само со неговата функционална област.  Една особина на која сакав да работам кај себе да бидам подобар тимски играч,  секогаш повеќе сум била индивидуалец. Токму ова беше мојата мотивација да се пријавам за тим-лидер во областа маркетинг.  На оваа позиција моите задачи и обврски се проширија, сега имав тим кој го водам, тим кој заедно со Потпретседателот на маркетинг треба да го учам, насочувам и мотивирам. Благодарение на ова искуство во АИЕСЕК, денес се сметам за тимски играч.

dsdasd

Сметам дека во животот никогаш не треба да престанеме да се надградуваме и развиваме. Да целиме високо дури и да не го оствариме зацртаното, бидејќи сепак сме отишле понапред од она што сме биле. Новиот предизвик кој си го поставив беше позицијата на NST (National Support Team) Marketing. Правење стратегиски планови за работата на националниот АИЕСЕК комитет, координација на локалните комитети, држење на тренинзи и обуки од областа на маркетингот беа само дел од моите обврски.

fdss

Ова 2-годишно искуство немаше да биде тоа-тоа доколку не беа конференциите на кои присуствував- MOSEM(Macedonian Open Seminar for Education and Motivation) и MILDS (Macedonian International Leadership Development Seminar). Три дена после кои мислиш дека можеш да го освоиш светот. Три дена исполнети со сесии на кои учиш многу за организацијата, за луѓето во неа, за себе, и за своето место во неа. Три дена поминати во дружба, забави и насмевки. И солзи, бидејќи толку кратко траела.

fsdfs

АИЕСЕК ми помогна да создадам една огромна мрежа на контакти. Или би рекла пријателства.

Конференциите се интернационални, па знам дека луѓето кои ги запознав на истите се секогаш спремни да ме прошетаат низ нивниот град ако сум на поминување и имам каде да преспијам.

Она што на почетокот беше формален мејл за гостување во радио денеска е релаксирано кафе. Знам дека кога ќе работам на други проекти понатака, секогаш ќе можам да се ослонам на луѓето кои ги запознав преку АИЕСЕК, поради професионалниот однос и одличната соработка која како организација ја имаме со секој со коj стапуваме во контакт.

fsfsdfsfs Да бидам искрена, на почетокот ми беше тешко да ги ускладам сите активности кои ги имав. Факултет, АИЕСЕК, социјален живот. Среќа што имам најдобри другарки кои се исто толку амбициозни колку мене, па наместо жалење дека не се гледаме многу често, добивам мотивација и поддршка за сето она што го правам.

А зошто го правам ова што го правам? Бидејќи сметам дека е на нас, младите генерации, да го креираме она општество во кое сакаме да живееме. Да ја замениме злобата со љубов, себичноста со помош, тагата со насмевка и подадена рака. Бидејќи сме полни со страст, енергија, ентузијазам и влијателност. За мене воздухот сеуште мириса на магија, барам ново изненадување позади секој агол, си замислувам желби кога пагаат ѕвезди и верувам во љубов на прв поглед. Некои тоа го викаат наивност. Нека го викаат како сакаат. Се додека сме најдобрата верзија од себе, етикетите не значат ништо. Аплицирај  веднаш!

Тамара Илиевска

Интервју со Сашо Фотевски, член на бордот на советници на АИЕСЕК Скопје и Менаџер на Градба Промет

Зошто се приклучивте во АИЕСЕК?

Првата причина за која влегов во оваа организација беа праксите кои АИЕСЕК ги нуди. Во тоа време сакав многу да шетам и да собирам искуства од најразлични држави и заедно со моите пријатели се решивме да се зачлениме во АИЕСЕК. Откако станав член го сфатив вистинското значење на оваа организација, на некој начин ме мотивираше да останам и да бидам дел од нешто поголемо.

Колку време бевте член на оваа организација и во која област членувавте?

Во АИЕСЕК влегов во 1981 година и првите две години бев во функционалната област “Exchange“ но потоа се решив да се префрлам во маркетинг и со тоа моето искуство заврши во 1985 година.

Кое Ви беше најдоброто искуство во АИЕСЕК?

Како најдобро искуство морам да ги одвојам сите оние конференции кои се одржуваа во Југославија. Во тие четири години успев да отидам на 8 конференции и таму имав шанса да го споделам моето искуство со луѓе од многу држави и создадов многу нови контакти кои ми помогнаа понатаму во животот. Исто така отидов и на две професионални пракси, една во Виена и една во Атина. Тие пракси ми помогнаа да ги развијам моите вештини и да се издигнам на ново ниво во мојот професионален живот.

Каква промена предизвика оваа организација кај вас?

Во АИЕСЕК успеав да развијам многу вештини кои дотогаш не сум ги поседувал, комунакациските вештини и самодовербата се само дел од она што го научив во АИЕСЕК.

Како членувањето во АИЕСЕК Ви помогна во вашата кариера?

Сите контакти кои ги створив во АИЕСЕК ми помогнаа во мојата кариера. Луѓето во компаниите го препознаваа квалитетот кој го нуди АИЕСЕК и беше многу полесно да се најде работа и да се напредува во истата.

Зошто би им препорачале на студентите да се зачленат во најголемата студентска организација АИЕСЕК?

Најмногу би им препорачал на студентите да го преземат овој чекор за да се развијат на професионално ниво, за кога понатаму ќе се сретнат со оној “живот после факултет“ да имаат знаење и да се спремни да се соочат со обврските кои им следат.

Што мислите кој е најголемиот импакт што АИЕСЕК го прави во нашето општество?

Преку размените кои АИЕСЕК ги врши прави промена со тоа што помага да се срушат сите културни бариери меѓу народите, а во исто време создава интелектуалци кои се спремни да направат промена во општеството.

Интервју со Михајло Ширгоски – директор за продажба во компанијата Кабтел во продолжение на “UNLEASH THE HERO WITHIN”

АИЕСЕК не е само студентска платформа која овозможува поинаков развој надвор од студентското секојдневие, туку е водич за тоа како треба да се изгради еден човек во лидер, во способна и квалитетна личност која отстапува од толпата, знае што сака да постигне во животот и успева во тоа. Михајло Ширгоски, директор за продажба во компанијата Кабтел ни зборува за неговото искуство во АИЕСЕК и како тоа му помогнало да се развие на лично и професионално ниво.

Зошто се приклучивте во АИЕСЕК?

Дознав од моите пријатели за АИЕСЕК како студентска организација која нуди размена. Бидејки во тоа време беше многу потешко да стигнеш до информации се решив да се зачленам за да дознаам повеќе од тоа што нуди АИЕСЕК како организација.

Колку време бевте член на оваа организација?

Кога се зачленив во АИЕСЕК влегов во една средина на луѓе кои немаат никакви предрасуди едни спрема други и навистина ми се допадна таа атмосфера каде што за дискриминација немаше простор. Дружењето со пријателите кои ги стекнав таму ме натераа да останам во организацијата малку подолго – околу 4 или 5 години.

Во која област членувавте?

Не можам точно да се сетам но знам дека имав искуство во повеќе области. Тоа многу ми помогна бидејки ја разбрав организацијата како цело. Имав искуство со контактирање компании и барање партнерства, исто така и со практиканти кои доаѓаа кај нас на пракса и уште многу други.

Кое Ви беше најдоброто искуство во АИЕСЕК?

Најдоброто искуство во АИЕСЕК ми беше праксата во Париз. На таа пракса се стекнав со огромно знаење како истражување и купување на одредени производи и позиционирање на истите во маркетите, правење анализи и презентирање на стратегии како да се промовира одреден производ и така натаму. Преку таа пракса научив како функционира една компанија и за мене тоа претставува одлично искуство. Исто така дружбата со практикантите кои доаѓаа на пракса во нашата држава беше одлично бидејки се запознав со многу луѓе од различни култури.

Каква промена предизвика оваа организација кај вас?

Со тоа што секоја година одев на конгреси низ целиот свет сретнав многу луѓе и создадов контакти кои траат вечно. Она интернационално искуство кое го имав ми помогна да ги покажам моите вештини и квалитети на пошироко со што моето знаење и мојата самодоверба многу се зголемија.

Како членувањето во АИЕСЕК Ви помогна во вашата кариера?

Сите искуства кои АИЕСЕК ми ги даде и целото знаење со кое се стекнав ми помогнаа секаде кај што работев. Сите АИЕСЕКовци со кои јас работев денес се луѓе кои навистина се многу успешни и знам дека тоа се должи на искуството кое го добиваме од АИЕСЕК.

Зошто би им препорачале на студентите да се зачленат во најголемата студентска организација АИЕСЕК?

На студентите би им препорачал да бидат дел од АИЕСЕК за понатаму во животот да станат едни од најдобрите иноватори, лидери, “шизици” и пред се добри луѓе кои се свесни за околината и за развојот на самите себе и оние околу нив.

Што мислите кој е најголемиот импакт што АИЕСЕК го прави во нашето општество?

Според мене АИЕСЕК претставува организација од која излегуваат професионалци, лидери, иноватори и профил на луѓе кои секоја компанија го посакува. Единствено такви луѓе се спремни да ја направат потребната промена во општеството.

Уште еден наш алумни зборува за своето АИЕСЕК искуство – Андрија Алексоски како дел од “UNLEASH THE HERO WITHIN”

 1. Зошто се приклучивте во АИЕСЕК?

Во тоа време АИЕСЕК беше позната како организација која во главно нуди пракси. Она што ме натера да се приклучам беше токму тоа да одам на разни пракси низ светот и да имам едно интернационално искуство. Исто така ги познавав и членовите кои веќе беа во АИЕСЕК и преку нив дознав за се она што нуди АИЕСЕК како организација.

 1. Колку време бевте член на оваа организација?

Јас се зачленив во АИЕСЕК 1987 година и останав подолг период, околу 6-7 години, бидејќи го фатив оној период кога АИЕСЕК Југославија се раздели на повеќе држави и конечно се основаше АИЕСЕК Македонија.

 1. Во која област членувавте?

Тогаш бев член на функционалната област “Exchange” која беше одговорна за сите оние размени кои АИЕСЕК ги прави.

 1. Кое Ви беше најдоброто искуство во АИЕСЕК?

За мене најдобро искуство беше она што имав директна улога во основањето на АИЕСЕК Македонија. Бидејки тогаш комуникацијата беше многу потешка, за разлика од сега,  транзицијата од АИЕСЕК Југославија во АИЕСЕК Македонија беше многу тешка и претставуваше еден огромен предизвик за мене и моите колеги. Но можам да кажам дека тоа што го научив и тоа искуство што го имав не би можел да го најдам на ниедно друго место.

 1. Каква промена предизвика оваа организација кај вас?

Откако влегов во АИЕСЕК сфатив што се може да се научи и што се ти нуди оваа организација. Најголема промена видов во мојата самодоверба и моите комуникациски вештини.

IMG_0042

 1. Како членувањето во АИЕСЕК Ви помогна во вашата кариера?

Бидејки имав долго искуство во АИЕСЕК веќе го имав целосно разбрано “шаблонот“ на работа кој што се работи насекаде. Со самиот почеток на моето работно место, ми претставуваше огромна олеснителна околност она што веќе имав искуство и многу полесно и побрзо ги извршував моите задачи.

 1. Зошто би им препорачале на студентите да се зачленат во најголемата студентска организација АИЕСЕК?

Би им препорачал на студентите најпрво да се зачленат заради нивниот личен развој. АИЕСЕК нуди нешто што ниеден образовен систем не го нуди, а тоа е платфотма на која можете да се развиете професионално, да се стекнете со огромно знаење и да видите каква промена може да направи лидерството.

 1. Што мислите кој е најголемиот импакт што АИЕСЕК го прави во нашето општество?

АИЕСЕК постои за да се поттикне и развие потенцијалот на младите и со тоа што се создаваат се повеќе квалитетни и едуцирани студенти, се гледа и промената во општеството.

Интервју со доц. д-р Moника Ангелоска- Дичовска, доцент на Економски факултет во Прилеп како дел од кампањата “UNLEASH THE HERO WITHIN”

АИЕСЕК не е само обична студентска организација која ги зближува студентите.  АИЕСЕК работи во духот на студентите и секојдневно збогатува нечие животно искуство со уште една нова авантура преку размените, преку членувањето во огранизацијата и преку АЛУМНИ средбите.

За тоа дека АИЕСЕК функционира како едно големо семејство на ниво на цел свет и дека придобивките од АИЕСЕК мрежата се големи, а спомените се секогаш топли и асоцираат на една сосема поразлична младост зборува д-р Моника Ангелоска – Дичовска, доцент на Економскиот факултет во Прилеп:

 1. Зошто се приклучивте во АИЕСЕК?

Во АИЕСЕК  видов можност паралелно со моето формално образование да стекнувам и неформално овразование  преку различните семинари, активности, презентации и проекти што ги нуди  АИЕСЕК. АИЕСЕК ми понуди едно ново и различно искуство од она секојдневното.

 1. Колку време бевте член на оваа организација и во која област членувавте?

Во АИЕСЕК членував четири години. Мојата АИЕСЕК авантура започна во 1998 година и траеше до 2002 година. Бев дел од функционалните области информациони системи и човечки ресурси, како потпретседател.

 1. Кое АИЕСЕК искуство би го издвоиле како најдобро во текот на вашето членување?

Покрај меѓународните семинари на кои што учествував и запознав многу нови пријатели и учев и стекнував многу вештини, јас би ја издвоила претседателската улога што ја имав во тимот за организирање на конференцијата МОСЕМ 2000, којa се одржа во Горно Врановце, Велес. Лидерската позиција, тестирањето на организациските вештини, како и тимското работење  за мене беше најдобро што го доживеав во АИЕСЕК и истото го паметам до ден денес.  Таа лидерска позиција ми помогна да се осознаам самата себе и да ги откријам и испитам моите способности за водење, организирање, планирање, комуницирање, преговарање , тимско работење и сл. Семинарот беше посетен од околу 200 учесници од земјата и од странство и беше прогласен за еден од најдобрите АИЕСЕК семинари. Бевме одличен тим, кој посветено работеше неколку месеци за успешна реализација на семинарот, и се соочивме со голем број предизвици, кои претставуваа исклучително искуство за сите нас…Конференцијата требаше да биде отворена од страна на Деканката на Економскиот факултет во Прилеп, но во последен момент се случи истата да не може да го стори тоа,па мораше јас, како лидер на тимот кој го организираше МОСЕМ да го отворам семинарот. Поради напорната работа од претходните месеци, а oсобено од последните неколку дена пред почетокот на семинарот, бев доста изморена, но исто така и имав премногу трема за да го сторам тоа. Меѓутоа благодарение на поддршката на мојот тим се изборив со тремата и го прогласив семинарот за отворен, што самото по себе за мене претставуваше едно ново искуство.

 1. Каква промена предизвика оваа организација кај вас?

Сите ние имаме свои скриени вештини, меѓутоа АИЕСЕК ме натера да ги откријам и да ги развијам тие вештини, ми помогна да станам послободна и посигурна како индивидуа, и да ја проширам мојата мрежа на пријателства од земјата и странство. Всушност,  АИЕСЕК  го промени мојот начин на размислување и целосно ги прошири хоризонтите на моето размислување и погледот кон светот.

 1. Како членувањето во АИЕСЕК Ви помогна во вашата кариера?

Пред се, АИЕСЕК го “набилда“ моето CV.  По самото дипломирање јас веќе имав четиригодишно работно волонтерско искуство во АИЕСЕК; посетено голем број на семинари и конференции, учествувано и изработувано  најразлични проекти во рамките на АИЕСЕК, што ми даваше поповолна позиција при моето аплицирање за работа.  Можам да константирам дека CV – то на членовите на АИЕСЕК, па и самото искуство  стекнато од АИЕСЕК драстично се разликува од студентите кои не биле членови во АИЕСЕК или во други организации. Искуството кои што го стекнав во АИЕСЕК помогна при градењето и насочувањето на мојата кариера и ми помогна полесно да им пристапам на проблемите со кои што и ден денес се соочувам. Членувањето во АИЕСЕК ги олеснува начините за барање на работа по завршувањето на факултетот. Најпрво преку АИЕСЕК имаш можност за  воспоставување контакти со бизнис заедницата, кои во иднина се добра основа при барањето на работа. Доколу се направи анализа на членовите на АИЕСЕК,  може да се забележи  дека најголем дел од нив се наоѓаат на клучни позиции во општеството.

 1. Зошто би им препорачале на студентите да се зачленат во најголемата студентска организација АИЕСЕК?

Затоа што членувањето во АИЕСЕК им овозможува на студентите неформална едукација,развивање на сопствените вештини, поблиско запознавање со бизнис заедницата, размена и работно искуство во странска земја,  запознавање на нови култури, нови  места, нови пријателства и др.

На прво место ќе ја истакнам едукацијата што ја овозможува АИЕСЕК. Стекнувањето на неформално знаење преку семинарите, конференциите и проектите. Она што се изучува теоретски може да се доживее и во практика . Покрај стекнувањето на знаење исто така се развиваат и голем број на вештини: комуникациски вештини, преговарачки вештини, лидерски вештини, вештини за планирање, организациски вештини, тимска работа и сл. Комуникацијата и средбите со бизнис заедницата има овозможува подобро запознавање со работата на компаниите и запознавање на луѓе од бизнис заедницата.

Во АИЕСЕК е клучна размената на студенти и работното искуство во странска земја, единствено  ми е жал што за време на моето членување во АИЕСЕК оваа можност не ја искористив, а нудеше уште поголеми можности за мене како индивидуа.

АИЕСЕК би ја препорачала за секој студент бидејќи во практика  ќе можат да го развиваат сето она кое што го среќаваат во теоријата. АИЕСЕК како студентска организација преку програмите и проектите кои ги нуди овозможува културно развивање, патувања, забава, запознавање на луѓе со кои во иднина можат да соработуваат. Може да се сретнат примери на членови на АИЕСЕК од различни земји кои што подоцна развиле заеднички бизниси,  што значи дека АИЕСЕК отвора најразлични можности во иднина.

 1. Според Вас, кој е најголемиот импакт што АИЕСЕК го прави во нашето општество?

АИЕСЕК го променува начинот на размислување и начинот на дејстување на студентот. Оваа организација на општеството му нуди квалитетни, трпеливи, амбициозни и иновативни кадри. АИЕСЕК-овци се подготвени да се справуваат со општествените текови, и најголем дел од нив се иницијатори на значајни општествени промени.

Формалното образование е секако значајно, меѓутоа  истото може да биде целосно само кога е надополнето со неформално образование, преку  АИЕСЕК тоа може да се добие.

Ви благодарам што ме потсетивте на нешто убаво, слатко и корисно (АИЕСЕК искуство) од пред 13 и повеќе години. Мило ми е што бев дел од АИЕСЕК семејството, од АИЕСЕК добив многу, но не изгубив ништо. Ви посакувам многу успех.

AIESEC in the Republic of Macedonia elected it’s new President

On the 12th of July the assembly of AIESEC in the Republic of Macedonia was gathered for the election of the President for the term 2015/16.

Viktor Karevski was elected as the new president and highest responsible who will lead AIESEC Macedonia the next year. In the paragraphs below you can read the interview we conducted with him and learn more about Viktor, his expectations and thoughts towards this position.

Considering that you have 5 years of AIESEC experience behind yourself, can you describe what AIESEC means to you and how that changed you personally and professionally?

AIESEC for me is not just a platform on which the students and youth can develop their leadership potential, but also is a medium through which we can actually make positive impact on the society. In all of my years in AIESEC, I can positively say that being in interaction with a lot of internal and external stakeholders, leading teams on a local and national level, but also being part of a diverse teams on a global level, with teamsters from different countries and continents, has truly contributed towards my personal development, in a way that I can understand and interpret different behaviors and motives, discipline my emotions, expand my listening skills and foremost, being able to function in almost every environment. Also, if I can add, the gravity of the roles and responsibilities and I had, but also the skills and knowledge that I was able to acquire, contributed to a higher level of professional development, enhancing my leadership and managing skills, in variety of fields; project & conference management, human resources, change management, external relations and further more. And even now, when I recall all of my past experiences with this organization, I cannot even believe how much a student organization has contributed towards my growth, provided me with valuable insights and experiences, and all of this while I’m still a student. The fact alone sometimes makes me think what if all of youth run through these processes, how will then be able to impact this society?

You have been given a chance to lead the biggest and the oldest student organization in Macedonia what are your general expectations about your term as President?

As a President of this organization, foremost, I want to continue offering the value proposition of AIESEC, which is leadership development among the youth, through all of our programs, and also, to create sustainability of our functioning, from all aspects. This is a unique chance and opportunity, and my main expectation is that I will be able, together with the Leadership and Membership Body of this organization, build even more relevance and impact upon the society, our society, but also the global society, since I strongly believe that we are all connected and responsible for the whole world and its future. We believe that Leadership is the fundamental solution for everything, and as such, I truly expect that in my upcoming year as a President, a lot of leader will arise from this organization, who will be able to make cross-generational positive impact on this society.

Being present in 120 + countries in in more than 2400 universities all over the world means real impact and great responsibility, how AIESEC influences when it comes to the nowadays issues that the world is facing with? In your opinion in which direction the organization is pointing globally? 

Primarily, the world is facing with a lot of issues, regardless their political, economic, social, cultural or environmental background, but one think is for sure, they can only be people solved. Since we as AIESEC fight for providing leadership experiences among the youth, but mostly, leaders who are world citizens, and who actually take care of this world, as their own, and shape the future of it, by having insights, understanding, and perception of the global society, through opening the door towards 120+ societies and cultures where they can world and develop themselves as leaders. Furthermore, as part of the value proposition of this organization, we strive to shape the Leadership in a manner that tomorrow we have leaders who can Empower Others, and to be able to further enhance the leadership through every generation of youth, to have leaders who are Self Aware, in connection with their environment, but also self-aware of the strengths and weaknesses that they have and in which way they can use them, and finally, but perhaps most crucial in my opinion, leaders who are Solution Oriented, and who not just provide observations and critics, but also take bold actions to overcome the world issues, and also, have the means, knowledge and willpower to do so.
By being present and providing these kind of leadership experiences, in a 120+ countries, we take relevant role in the world issues and in their solving, almost 67 years, and we further plan to develop the leadership potential among the youth, since as I stated in the previous questions, we find the leadership as a fundamental solution for everything. Since the creation of AIESEC, in 1948, up until now, the global direction is headed towards this, and that is a continuum, that will further continue, as the channel, through which we want to reach the vision of our organization.

At the very end, what is your message towards the Macedonian youth? 

My message towards the Macedonian youth is simple, always strive to improve yourself, and find the pathway that will allow you to do so. In this world, where everything is at your reach, you can always choose to improve your skills, knowledge, and perception and understanding of everything that your eyes gaze upon, and with strong determination, you can find the way that will allow you to do that. Only through personal growth, we can reach new heights of development, and we can strive to find the way to contribute towards our society, regardless of its standing.
To sum up, never settle with what you currently have, and know that there is always something more to experience, learn and develop in yourself.

AIESEC Macedonia | Press center

 

Happy Holidays

Give the gift of gratitude

Did you know? Giving gratitude and happiness is linked. Give thanks and warm wishes to those who have helped empower you to become the person you are today. It is in these special moments of peace and warmth where we can find joy and rekindled bonds that fuel us for the coming new year.

To start it off, we give our sincerest thanks to all of our tens of thousands of volunteers, employees, alumni and partners who enable us to create our impact on the lives of so many young people around the world. AIESEC is driven by passionate people who believe in making the world a more peaceful place and we couldn’t do any of this without you.

Send your appreciation to loved ones and make their day even brighter. We’ve left you a video on the science of happiness that brings a heart-touching message, prepare to tear up!

Happy holidays from AIESEC.