Entries by admin

Како до платена пракса во странство?

Идеалната приказна би била онаа каде завршуваш факултет и веднаш се вработуваш. Но, реалниот свет не функционира така. Денес компаниите бараат многу повеќе од онаа просечност на која се научени студентите. Тоа може да биде во форма на волонтирање, некакво практично искуство или работа во интернационална компанија. Сепак сите ги сакаат најдобрите таленти во својот […]

Работам на проект за Microsoft! – Искуството на Маја во Унгарија

Запознајте ја Маја Пецева, девојката која веќе 6 месеци работи како Retail Incentive Transaction Specialist во Будимпешта, Унгарија. Да се биде дел од интернационална компанија како млад човек не е лесно, но е едно незаборавно искуство. Способноста да биде дел од две гигантски корпорации, дефинитивно ги издигнува нејзините квалитети и вештини над другите нејзини врсници!   1. Ако прашаме твој […]

Денови на Кариера 2017: RECAP

Пред околу еден месец на Економскиот Факултет, го одржавме настанот „CareerDays’17“. Атмосферата беше неверојатна и полна со енергија. Благодарејќи на веселиот и мотивирачки дух на делегатите, успеавме да создадеме простор за учење, разменување идеи, знаења и искуство. Настанот започна со пречкот на делегатите и претставниците од компаниите учесници и поддржувачи. Истиот беше официјално отворен со […]

Денови на Кариера 2017: Уникатна можност за пракса и вработување

По 20 успешни години традиција и оваа година, во ново руво АИЕСЕК Скопје и Економски факултет УКИМ Скопје го претставуваат настанот којшто на своите делегати им донесе безброј контакти, вештини и алатки и обезбеди простор за соединување на очекувањата меѓу студентите и компаниите, Денови на Кариера. Во екот на пролетта, на 17 март во просториите […]

Alumni stories: Волонтерското искуство на Кристина Прилепчанска во Аргентина

Моето искуство во Аргентина траеше месец и половина и за тоа време таму предавав aнглиски јазик. Студирав на Машински Факултет, но предавав англиски на ученици од предшколска возраст, па се до возрасни од 40тина години во Институт за англиски јазик. Сакав да отидам баш во Аргентина затоа што беше дестинација која уште како мала сум […]

Приказна од другата страна на светот: Ивона Шукроска

  Обожавам да патувам и да запознавам различни земји и култури. Себе си се сметам за голем авантурист, затоа Азија ми беше предизвик. На пракса бев во Кина, истата се одвиваше во градот Гоангџо, кој е трет најголем град во Кина. Очекував да биде многу различно, некои работи беа дури шокантни. АИЕСЕК често има штандови […]

Волонтерско искуство кое не може да се заборави- Сара Божиноска

Ова беше прв пат да заминам надвор од Република Македонија сама. Многу долго размислував што би можела да правам цело лето дома и на крај се одлучив да одам на пракса преку АИЕСЕК со цел да излезам надвор од комфортната зона. Праксата ја започнав на 1 Јули 2016 година и траеше се до 12 Август […]

Ива Пивкова: AIESEC искуството низ моите очи

Како се одлучив на овој чекор? Се започна со тоа што решив дека сакам ова лето да ми биде поинакво од претходните,  сите слични меѓу себе лета, но не знаев на кој начин поинакво. Моја добра другарка, поранешен AIESEC член ми предложи да се зачленам на платформата на AIESEC и да ги разгледам праксите кои […]

Како АИЕСЕК ми помогна мене – Ивана Барбутова

Студент сум во втора година на Економски факултет во Скопје. За АИЕСЕК дознав  минатата година преку промоција која се одржуваше на мојот факултет, каде што од страна на членовите на организацијата во целост бев информирана за сите можности кои ги нуди АИСЕК. Се одлучив да аплицирам и да станам член на АИЕСЕК со цел да […]

Ајде да бидеме најдобрата верзија од себе

Никогаш не сум била од оние студенти на кои студирањето им се сведува само на клупа и предавања. Сакам повеќе, ми треба повеќе. Ми треба дополнително знаење, практично искуство, меки вештини,  патувања, постојано да запознавам нови луѓе. И сето тоа го добив во АИЕСЕК. Сето тоа и многу повеќе. За АИЕСЕК дознав уште во средно […]